• Gitte Briffa

Mijn tantrische relatie in de krant


Gitte: ‘Ik geloof sterk in hartintelligentie. In het hart bevindt zich evenveel wijsheid als in de hersenen. Als ik met mensen in contact ben, probeer ik me met mijn hart en die wijsheid te verbinden, en van daaruit te communiceren. Om dat beter te leren, ging ik met een vriendin naar een vierdaagse cursus Heart IQ. Daar hoorde ik voor het eerst in mijn leven dat het niet altijd goed met me hoeft te gaan, dat mijn schaduwzijden er ook mogen zijn. Een eye opener waar ik nu nog steeds veel aan heb. Maar dat was niet het enige dat diepe indruk maakte. Tijdens de voorstelronde op de eerste dag nam ene Bastiaan het woord, een mooie charismatische man, helemaal mijn type. Ik stootte mijn vriendin aan: “Zo’n man wil ik!” In de pauze ben ik bij hem gaan staan en kwamen we meteen tot een waarachtig gesprek. Ook hij zei dat ik mijn masker mocht laten vallen, want: ‘Als jij altijd happy bent, kan ik geen verbinding met je maken. En dat wil ik wel.’ Dat raakte me zo, ik kreeg tranen in mijn ogen. Deze man keek dwars door me heen! Een van de regels van de cursus was om tijdens en tot drie weken na het event geen relatie te beginnen met een van de andere deelnemers. ‘Je hart staat hier wagenwijd open en dat kun je al snel met verliefdheid verwarren,’ zei de begeleider. ‘Kijk eerst even hoe het is als je weer uit die bubbel komt.’ Bastiaan en ik waren de braafste van de klas: we draaiden wel vier dagen om elkaar heen, maar steeds als het te intens werd, maakte een van ons zich uit de voeten. Na de training hebben we een maand lang aan één stuk gemaild en toen pas afgesproken. Onze eerste date was meteen zo open en echt. Als je elkaar leert kennen bij een training authentiek communiceren, kun je daarna álles tegen elkaar zeggen: hoe spannend het is om elkaar weer te treffen, hoe aantrekkelijk je elkaar vindt, hoe je tegen relaties aankijkt, wat je drijft en wat je tegenhoudt. We speelden geen spelletjes, geen hard to get, maar legden kwetsbaar en oprecht onze kaarten op tafel. En dat doen we nu, zes jaar later, nog steeds. Persoonlijke ontwikkeling staat voor ons allebei voorop en we blijven werken aan onszelf en verdieping van onze relatie. Zo hebben we ons verdiept in Radicale Eerlijkheid, een communicatietechniek waarbij je zegt waarop het op staat, maar wel vanuit oprechte betrokkenheid met de ander. Dankzij een cursus Yin-energie heb ik geleerd dat ik meer ontspannen op mezelf mag zijn en niet alsmaar mijn voelsprieten naar Bastiaan hoef uit te steken. Dat geeft hem juist de ruimte om naar míj toe te komen en maakt onze relatie gelijkwaardiger. In de tantraopleiding die we nu samen doen, boren we nog diepere lagen aan en is mijn jaloezie bespreekbaar geworden. Ik vond dat altijd een bekrompen deel van mezelf dat het daglicht niet mocht zien, maar daardoor verstikte het me alleen maar. Als ik Bastiaan te lang met een leuke vrouw zag praten, kon ik de rest van de dag bijna geen woord meer uitbrengen. Ik ben gewoon bang om verlaten te worden, heb ik in de opleiding geleerd – en door dat met Bastiaan te delen, haal ik de druk van de ketel. Mensen vinden het soms raar dat wij alles samen bespreken. Als je geen dingen voor jezelf houdt, word je te veel broer en zus, denken ze. Dan verdwijnt het mysterie. Maar er is aantrekking genoeg tussen ons, we mogen ruziemaken van onszelf en laten het regelmatig knetteren. Alleen wél zoveel mogelijk volgens de regels van Heart IQ, want zo is het tenslotte tussen ons begonnen. Een jaloerse uitspatting wordt zo bijvoorbeeld: ‘Ik verwijt je dat je naar die vrouw staart! Ik ben bang dat ik niet goed genoeg ben!’ In plaats van: ‘Vuile bedrieger!’ Of dichtslaan en verdwijnen.


36 views0 comments

Recent Posts

See All